3i

3i

EN

Átkelés a vizeken

Amikor az ember mélyen kapcsolódik, ráeszmél és újjászületik, akkor ennek körülírásához szinte lehetetlen a természeti és vallás töltetű nyelvet megkerülni. Ilyen szavak például a fény, a sötét és a víz is.

 

Petrovics Sándor - Vizek

 

Ennek okán sok történet tartalmazza a mitológiaivá érett átkelést vizeken és így alakultak ki egyes vallásgyakorlatok is, mint a keresztelkedések, bemerítkezések mikvékben, megtisztulás a Gangeszben és más szent vizekben. Ilyen történetek pedig az közös emberi örökséggé váltak: a világszerte a teremtés és bárka elbeszéléseken kívül a Tanachban szabadulás a Vörös-tengeren, az Új Szövetségben egy szolgálat elkezdése a Jordánban; a görög mitológiában a holtakat az élőktől elválasztó Sztüx folyó, vagy Caesar változtathatatlan átkelése a Rubikonon, Nagy Konstantin győzelme a Milvius-hídi csatában, Napoleon vagy Washington átkelései, és még lehetne folytani.

Mindegyikben közös motívum, hogy a vizben való elmerülés, azon áthaladás jelentős és új fejezetet nyitott emberek életében.

Az Ilan Lev Method is ebből a megértésből ered: minden földi élet feltétele a víz, ami nekünk is fogantatásunktól kezdve életterünk és testünk 70 százaléka a halálig. Így ebbe a közegbe visszatérve léphetünk igazán kapcsolatba magunkkal és találkozhatunk szembe árnyékainkkal, hogy aztán a fényre jöhessünk.